Boka din catering här

Fyll i dina uppgifter så återkommer vi inom kort med en bekräftelse

Boka catering

Libanesisk mat – 10 traditionella maträtter från Libanon

Har du inte upplevt äkta libanesisk mat ännu? Ingen fara! Här beskriver vi allt du behöver veta om hur en riktigt lyckad libanesisk måltid kan se ut. Och för att underlätta ditt botaniserande bland alla fantastiska smaker har vi gjort en topplista på de populäraste libanesiska rätterna. Bon appétit!

Tänk dig att du befinner dig med dina vänner på en gemytlig restaurang i Beirut. Klockan är strax efter tio (i Libanon äter man aldrig klockan 18 som i Sverige!) en ljummen septemberkväll och stearinljusens lågor fladdrar i mörkret. Servitören gör entré med ett antal smårätter eller meze, som han placerar ut på den välstrukna bordsduken framför dig.

Trerättersmiddagen som vi ofta ser här uppe i norr ligger långt ifrån hur libaneserna föredrar att dinera. Att dela på 20-30 olika rätter inom ett brett spektrum från härliga sallader och goda röror till spett och ostrullar är inte ovanligt. Ibland kompletteras ”förrättsbuffén” med långkokta kött- och grönsaksrätter som huvudrätt som till exempel grillat eller en libanesisk gryta som äts med ris eller bröd.

När du tror att du inte orkar mer avrundas måltiden ofta med någon söt dessert eller varför inte lite skivad frukt och pinjenötter.

Vill du veta mer? Läs mer om vilka rätter vi erbjuder här.

Det libanesiska köket – 10 i topp-lista

1.   Tabbouleh

Kronjuvelen i det libanesiska köket stavas tveklöst Tabbouleh och är en klassisk libanesisk rätt som blivit något av en nationalrätt! Denna världsberömda smakbomb, är en makalös sallad på färska tomater och doftande kryddor i form av persilja och färsk mynta. Lök och couscous ingår också i rätten som brukar drizzlas med en lagom dos olivolja och citron. En perfekt vitaminbomb för oss som bor på kyligare breddgrader med andra ord. Avnjut som solorätt eller som förrätt på en traditionell libanesisk buffé.

tabbouleh

2.   Hummus

Vi har sagt det förut och vi säger det igen. Hummus tål att bjudas på igen och igen. Rätten som är en klassisk röra har blivit populär över hela världen eftersom den bjuder på härliga smaker från lent ihopmixade kikärtor, tahini, vitlök och ett sting av fräsch citron. Och salt och peppar förstås. Den är helt enkelt ett måste på din libanesiska middag. Precis som syskonet Baba Ganousch serveras hummus med pitabröd. Gärna i en låg keramikskål med lite olivolja på toppen.

hummus

3.   Kibbeh

På bronsplats hittar vi kibbeh som är mäkta uppskattad i Libanon och det är lätt att förstå varför många vill lägga den på tallriken. Få kan stå emot underbart friterade kroketterna som smälter i munnen och tillagas i olika varianter. Vad sägs till exempel om kibbeh fylld med lamm-, nötfärs- eller potatis som samtliga är vanliga i Libanon? Hackad bulgur och lök ingår i samtliga, mmmmm!

kibbeh

4.   Fattoush

De flesta som provar salladen fattoush för första gången konstaterar att den inte liknar någon annan rätt de smakat. Det beror sannolikt på att den färgglada salladen kombinerar tomaten, gurkans, myntans och paprikans fräschör med en oväntad knaprighet från bitar av rostat pitabröd och ibland granatäppelkärnor. Tillsammans med en smakrik dressing på sumak och citron blir fattosh en smakbomb som de flesta gillar.

fattoush

5.   Manakish

Pizza brukar gå hem i de flesta matkulturer, så även i den libanesiska. Manakish är en otroligt god libanesisk pizza som görs på en vetebotten med små hål i så att smaken av olika toppingar som till exempel köttfärs, ost, spenat, chili och timjan som verkligen tar för sig. Libanesisk snabbmat när den är som bäst! Libanesisk Manakish kan serveras både som frukost, lunch och middag.

manakish-zaatar

6.   Baba Ghanoush

Vad du än gör så missa inte denna fantastiska röra som är ett stående inslag bland traditionella maträtter från libanon! Basen består av ljuvlig aubergine som rostats långsamt i ugn för att sedan mixas tillsammans med en blandning av vitlök, persilja, kummin, citron och silkeslen tahini. En skvätt vinäger balanserar smakerna till perfektion. Baba Ganousch avnjuts förslagsvis som dipp till pitabröd.

baba-ghanoush

7.   Shawarma

Ytterligare en storfavorit i Libanon är Shawarma som är gjord av kött som grillas vertikalt på spett. Finns både som som lamm-, nötkötts- och kycklingvariant och serveras ofta i pitabröd, med krispiga grönsaker, en god sås på syrlig yoghurt och färsk lök. Det finns olika sätt att laga Shawarma som serveras i många delar av mellanöstern.

shawarma

8.   Vinbladsdolmar

På åttonde plats på topplistan hittar vi ytterligare en favoriträtt i det libanesiska köket, nämligen vinbladsdolmarna som det finns många olika recept på. De är vanligtvis fyllda med en utsökt vegetarisk risblandning som får koka varsamt så att den underbara smaken av vinblad framträder ordentligt. Ett måste inom traditionell libanesisk mat!

vinbladsdolmar

9.   Kafta

På åttonde plats på topplistan hittar vi kafta som är Libanons svar på svenska köttbullar. Skämt å sido, men de delikata köttbullarna som är någonting alldeles extra, görs på lamm, kyckling eller nötkött och grillas på spett och äts över hela landet. Pricken över i:et är fyllningen som brukar bestå av bland annat kryddor, lök-, persiljehack eller koriander. Serveringstips: lägg i ett varmt pitabröd med en god yoghurtsås eller servera med någon av salladerna ovan, gärna med gurka.

libanesisk-kafta

10.  Layali lubnan

Ingen middag är komplett utan en lagom krämig och söt dessert, inte sant? Layali lubnan betyder passande nog ”libanesiska nätter” och är en älskad libanesisk specialitet. Kanske blir den din nya favorit? Efterrätten består av mannagryn som kokas i grädde till en puddinglik konsistens i tårtform. Härligheten toppas med fördel med rostade nötter, vanilj och en gnutta sirap.